Рибарица освещава първата си християнска църква 24.07 | 09:26

Мечтата за изграждането й е от началото на миналия век

От Андриян Георгиев

Рибарица изгради първата си християнска църква изцяло с дарения на няколко поколения родолюбци, реализирайки след близо 100 г. мечтата за православен храм.

Ритуалът по освещаването на православния храм "Св. Панталеймон" ще бъде извършен днес от Ловчанския  митрополит дядо Гавраил, съобщи членът на Управителния съвет на сдружението "Св. Панталеймон" Тони Тонев, цитиран от БТА.

Строителството на църквата започва през 2003 г., а мечтата за изграждането й е от началото на миналия век.

През 1922 г. хаджи Лала Пиперкова от Тетевен дарява свой парцел в селото с волята върху него да бъде вдигнат православен храм.

Това се случва почти век по-късно, а през всичките тези години местното население е посрещало религиозните си празници в стара сграда, пригодена за параклис.

През 1954 г., няколко местни рода започват за първи път да набират средства за изграждането на църквата, но срещат съпротива от комунистическата власт.

През пролетта на 1990 г. техни потомци наново възраждат инициативата с кампания по набиране на средства, изкопаване на основи и проект на по-малък храм. 

През 2003 г. се създава сдружение с нестопанска  цел, носещо името на патрона на храма "Св. Панталеймон", което започва наново да набира средства с дарителска кампания. С встъпителни вноски участват самите учредители на сдружението. 

Строежът на новия и първи за селото християнски храм продължава 8 години.

Автори на проекта са арх. Лиляна Атанасова и арх. Велина Андонова. Характерно за конструкцията е, че няма нито една колона. Църквата е с обща площ 317 кв. м, а височината ѝ е почти 13 м. Куполите, сред които един основен и още четири странични, са с площ 420 км. м.

Църквата все още не е изографисана, но има иконостас, владишки трон и други църковни реквизити, достатъчни, за да започнат там службите, отбеляза Тонев.

Сдружението е търсило и е получавало финансова подкрепа от правителството. В последните две-три години почти всяка година сме получавали средства от Дирекцията по вероизповеданията, добави той.

Дарителите са участвали с малки суми, с материали за строежа, с личен труд. Има и компании, които са подпомагали инициативата с по-значителни суми, като последната е от 35 000 лв., уточни Тонев.

Той отбеляза, че строителството е преминало през трудни моменти по набиране на средства, на строителни  материали, през много спорове, но е натрупан ценен опит. 

Плановете на сдружението са към храма да се направят навеси и магерница, където да може хората да извършват православните обреди.

Рибарица е село с около 1 150 жители, с много гости през лятото и в почивните дни. 

Водещи

Най-четени