С усмивка и добро настроение и в дебрите на английския 09.04 | 15:32

Сугестопедичен курс връща надеждата на хора в неравностойно положение

От Елена Коцева

Сугестопедичен курс по английски език има амбициозната цел да върне усмивката и радостта от живота на хора в неравностойно положение.

В продължение на 25 дни ежедневно в продължение на четири часа чрез специфичните методи на сегустопедията група от десетина души учат английски - чрез усмивка, чрез добро настроение и най-вече чрез любов.

Бенефициенти на проекта на сдружение "Соушъл Мениджмънт България” са предимно младежи, които играят футбол в популярния вече "Отбор на надеждата”.

Предстои и тази година от младежите, които тренират, да се избере национален отбор, който да представи България на Световното първенство за бездомни хора в Полша, след като миналата година нашите младежи заеха достойното 14 място в света.

Резултатите от курса, който стартира преди седмица, вече са налице. Освен че започват да съставят сами изречения на английски, младежите не могат да свалят и усмивките от лицата си. Всеки ден те пеят и играят игри, които им помагат да научат без усилия непознатия език. Обучението по английски език допълва процеса на интеграция, който започва на терена и в залата за тренировки.

Преподавател на младежите в неравностойно положение е филологът Ина Ангелова, която е лицензиран преподавател по метода на сугестопедията. Тя се включи като доброволец в инициативата, след като отговори на обява в сайта timeheroes.org, който наскоро беше отличен за проект на година на Фондация "Лале”.

Сугестопедичният метод, по който се преподава в курса по английски, е създаден от българина проф. д-р Георги Лозанов. Той позволява за същия период от време да се усвои от 3 до 5 пъти повече материал, отколкото чрез традиционната форма на обучение.

В основата на метода са седем закона, като първият сред тях е този за любовта. Твърди се, че единствено чрез нея могат да бъдат разкрити и активирани резервите на личността. Според заключение на експерти на ЮНЕСКО от седемдесетте години на миналия век сугестопедията е висш метод на обучение по много предмети и за много типове учащи се, в сравнение с традиционните методи.

Водещи

Най-четени