Стажанти напълниха научния архив на БАН 14.08 | 12:00

Стажантите преминават и кратък курс по текущо опазване на фонда и се учат да разпознават т.нар. документи в риск

От Кремена Бедерева

Студенти са на стаж в Научния архив на Българската академия на науките и в продължение на месец и половина ще работят сред своите по-опитни колеги, съобщи пресцентърът на БАН.

Младите хора, участващи в стажантската програма, са от специалностите "Архивистика и документалистика", "История" и "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Научният архив на БАН дава изключителната възможност на стажантите да усвояват нови знания и умения.

Те работят по създаването на електронен справочен апарат, който има за цел да представи в близко бъдеще дигитализирани описи в интернет среда, сканират архивни фотографии и въвеждат данните за тях, участват в обработката и паспортизацията на фонда.

Институтът по математика и информатика на БАН предостави на Научния архив компютри, на които могат да работят всички стажанти. На стажа студентите се научават да създават също описи и каталози, и да разчитат почерци.

Стажантите преминават и кратък курс по текущо опазване на фонда и се учат да разпознават т.нар. документи в риск. По първия етап от проекта "Студентски практики" са включени 11 студенти.

Той е към Министерство на образованието и науката, финансиран е от ОП "Развитие на човешки ресурси" и се съфинансира от Европейския социален фонд. Проектът дава възможност да се разшири кръгът от специалности и студенти, които имат практически и научен интерес към архивната дейност, посочват от БАН.

Водещи

Най-четени