Старозагорско село ще си има център за младежта 07.01 | 12:18

Идеята е да бъдат провеждани летни школи на талантливи деца, които да се обучават по математика, информатика, астрономия, народни танци, чужди езици и т.н.

От Кремена Бедерева

България е невероятен извор на таланти, но трябва да им се даде възможност да се изявят. Това каза проф. Минко Балкански при откриването на новия Национален център за младежта в старозагорското село Оряховица, съобщиха от пресцентъра на общината.

Идеята е в реставрираната от него сграда, която Община Стара Загора предаде на Фондация "Миню Балкански", да бъдат провеждани летни школи на талантливи деца, които да се обучават по математика, информатика, астрономия, народни танци, чужди езици и т.н. Проф. Балкански оцени присъствието на Н. П. посланика на Франция Филип Отие като "политически жест", с който показва, че държи на развитието на българите.

На свой ред дипломатът заяви: "Това, което правите, ще помогне за развитието на България – на образованието, на етиката и на морала. То продължава вече 20 години. Много неща са направени за това време, особено за младите българи, които имат възможност да учат във френски училища. Може би тези млади хора трябва да се върнат в България и да покажат какво могат да направят за своята държава."

Зам.-кметът Иванка Сотирова, която е сътрудничила още на първите стъпки на дейността на проф. Балкански в България, припомни, че с негова помощ е създадена първата мрежа от училища с обзаведени компютърни зали.

Община Стара Загора винаги е подпомагала Фондацията в нейните начинания. Националният институт за образование е открит през октомври 2006 г. в реставрираните сгради на училището в село Оряховица, дарено на Фондацията с решение на Общински съвет Стара Загора.

Основната му дейност е провеждането на курсове за обучение на преподаватели в областта на Информационните технологии, а отскоро се провеждат и специализирани курсове за въвеждане на предмет Морал, Етика и Гражданско Образование.

Със свое решение от 26 април 2012 г. Общински съвет Стара Загора подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров, на Фондация "Миню Балкански” да бъде дарен имот частна общинска собственост - Младежки дом в с. Оряховица – масивна сграда на два етажа и сутерен,с обща площ над 720 кв.м, заедно със съответното право на строеж. Сега в него се помещава Национален център за младежта.

Тази година е юбилейна за създадения през 1993 г. Висш институт за науки, чиято цел е да подпомогне научните и културни кръгове в България да развият връзките си с външния свят и да им вдъхне увереност в бъдещето на страната. Нашите усилия са ориентирани и в посока създаването на нов елит, чрез търсене на изключителни таланти, на които се помага да продължат образованието си в най-добрите университети в света, обясни проф. Балкански. Той е подпомогнал обучението на двайсетина български момичета и момчета във френски висши училища.

На откриването на Националния център за младежта в Оряховица присъстваха бивши и настоящи кметове и дипломати, общински съветници, гости от Швейцария и други.

Водещи

Най-четени