Събират добри практики в наръчник 28.09 | 15:15

Инициативата е на РИОСВ - Велико Търново и партньори по проект

От Диана Цветкова

Съвместен наръчник с добри практики ще издадат експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново и румънските им колеги. Инициативата е по стратегически проект "Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав", съобщава Sever.bg.

"Нашата основна цел е да повишим капацитета на екоинспекцията за адекватна и бърза реакция при големи аварии и да изградим партньорство за намаляване рисковете от замърсяване на околната среда", очертава пътя на развитие инж. Елена Григорова, директор на РИОСВ - Велико Търново.

Проектът стартира на 22 юни 2011 г. и РИОСВ-Велико Търново може да се похвали с добри резултати, отчитат от инспекцията. В края на първата година са оползотворени и реално изплатени за изпълнението на дейностите 349 091 лева или 44,74% от утвърдения бюджет, а 443 480 лева са договорени.

Амбицията на екипа от експерти е до 21 юни 2014 г., когато приключва проектът, да бъде усвоен целият ресурс, благодарение на използваната методология за добро управление.

Очакваните резултати са засилено сътрудничество за ефикасно управление на природните и антропогенните рискове в трансграничния регион на река Дунав, намалени рискове за населението и околната среда и повишен капацитет на институциите за съвместно управление на риска.

Водещи

Най-четени