Уникална пожароизвестителна система заработи в парк "Пирин" 25.05 | 07:35

Системата е инсталирана в парков район "Вихрен"

От Андриян Георгиев

Уникална пожароизвестителна и наблюдателна система за  горски пожари заработи на територията на Национален парк (НП) "Пирин", предава БТА.

Тя е изградена изпълнение на проекта "Устойчиво управление на горите и опазване на околната среда чрез създаване на система за противопожарна защита и информационен център в  Национален парк "Пирин".

Проектът е на стойност 609 250 евро и е финансиран от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Системата е инсталирана в парков район "Вихрен" заради  стратегическото си положение - в близост до Банско и до  резерватите, както и заради голямото туристическо натоварване, независимо от сезона.

Действа и информационен център с  контролна зала за наблюдение и управление на  пожароизвестителната система в дирекцията на националния парк.

Основен партньор по проекта е Norway Forestry Group  /NFG/ - компания с опит в страните от Източна Европа, Африка,  Азия и Латинска Америка.

Проектът за създаване на пожароизвестителната система се  разглежда като пилотна фаза на цялостна стратегия и пакет от мерки, предвидени за осигуряване на пълна безопасност и екологично развитие на НП "Пирин", заявиха от  ръководството на парка. 

Реализацията на проекта ще позволи изграждането на връзка между устойчивото развитие на природната среда с дейностите по опазването на екосистемата, отбелязват експертите. Те посочиха, че близо 58% от териториите на НП "Пирин" са гори и горски масиви.

Идеята за разработване на проекта възниква, след като  последните години рязко зачестяват пожарите през летните месеци  на годината, а с това и унищожените площи от горски масиви.  Според специалистите невъзможността за потушаването и  ограничаването им произтича главно от факта, че паркът не  разполага със система за превенция и ранно оповестяване. 

Различните туристически атракции, хотели, ресторанти и магазини, намиращи се на територията му, са увеличили броя на хората,  които пребивават в района. А това увеличава и рисковете от  пожари, особено през летните месеци.

Арх. Людмила Димитрова, ръководител на проекта,  отбеляза, че основната цел на проекта е устойчиво управление на горите и опазване на биологичното разнообразие, като се изгради  тази система за превенция, контрол и наблюдение на зоните с риск от възникване на пожари на територията на НП "Пирин".

Тя се  позова на данни от статистиката за два пика на горски пожари в  годините около 1992 г. и 2001 г. в България. В черната  статистика попада и 2007 г., когато горските пожари достигат  връх - само през летния сезон са изгорели около 230 хил. дка горски насаждения. 

Пожарната  статистика показва, че в един процент от случаите горските  пожари са причинени от мълнии, а в останалите 99 процента  причина за огнените бедствия е била човешката небрежност, посочи още експертът. 

Какво представлява монтираната пожароизвестителна инсталация?

На девет възлови места в Национален парк "Пирин" на  площ от 9 000 хектара са разположени три наблюдателни кули с два вида камери - ръчно и автоматично управляеми. В трудно достъпни терени действието им ще бъде подпомогнато с географска информационна система, която ще указва мястото на възникналия  пожар, скоростта на вятъра, вида на намиращите се наоколо насаждения, уточняват експертите. 

На камерите има специални датчици, които улавят и  най-малката промяна на температурата на 15 км разстояние. Тази  информация се предава веднага в информационния център в  дирекцията на НП "Пирин" в Банско.  

Водещи