Ученици садят дръвчета и проверяват чистотата на водата 22.03 | 07:50

Инициативите са по повод Световния ден на водата

От Кремена Бедерева

Ученици ще засадят дръвчета и ще почистят тревните площи в парк "Бачиново" край Благоевград днес. Акцията започва в 11 часа и е по повод Световния ден на водата - 22 март.

Възпитаници на Националната хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" и Пето СОУ "Георги Измирлиев"-Благоевград ще запретнат ръкави, за да отбележат празника. Домакини на събитието са регионалните структури на Министерство на околната среда и одите-РИОСВ-Благоевград и Басейнова дирекция Западнобеломорски район. Съорганизатори са лесничейството и регионалният инспекторат по образование.

Екоинспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца пък заедно с ученици ще вземат проби и ще проверят чистотата на река Лева, съобщиха от инспекцията.

Пред децата от екоклуб "Детелини" към СОУ "Христо Ботев" инспекторите от РИОСВ и Регионалната лаборатория-Враца ще демонстрират как се вземат водни проби от две точки на река Лева край село Згориград и града. След това заедно ще изследват пробите в лабораторията.

Представители на екоинспекцията ще участват и в тържество в детска градина във Враца за Деня на водата на 24 март. Децата ще покажат какво са научили за цикъла на водата и за нейните свойства във викторина, допълват от РИОСВ.

 

Водещи

Най-четени