ЕК настоява за отпушване на депозитите в КТБ АД 03.08 | 12:20

Брюксел с официално писмо до България относно банковия казус

От Мария Стоянова

Европейската комисия настоява България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, съобщава bTV.

Това се казва в писмо от шефа на генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" в Брюксел Джоната Фаул. Документът е адресиран до министъра на финансите Петър Чобанов и подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов, който е и щеф на валутния борд.

Основната причина за писмото е неяснотата около достъпа до гарантираните депозити в КТБ АД и възможността това да продължи с месеци. Според Брюксел българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса.

"Във взаимен интерес е тази ситуация да се разреши колкото е възможно по-бързо, без сериозно да се нарушава финансовата стабилност и при стриктно спазване на принципите на вътрешния пазар на финансови услуги на Европейския съюз", се казва в писмото.

Европейските служители напомнят върховеноството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Припомянме, че на 31 юли БНБ оповести Доклада за текущото състояние на КТБ АД към 30 юни. Стана ясно също, че банката може да не отвори врати на 21 септември, а срокът на специалния надзор да се увеличи. От Централната банка също така ще изпратят покана до акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

Водещи

Най-четени