50 мъртви бежанци са открити задушени в камион в Австрия 27.08 | 15:22

Над 3000 мигранти влизат дневно в Унгария, ферибот в Гърция докарва по 15 000 сирийци

От iNews.bg

Властите в Австрия са открили телата на близо 50 души в камион, починали от задушаване, за които са предполага, че са бежанци. Това съобщава австрийският в. "Кроне", цитиран от "Ройтерс" и ТАСС, предаде БТА.

Камионът е бил изоставен на паркинг в Източна Австрия, на магистралата от Унгария, посочва медията. Министерството на вътрешните работи на Австрия обаче още не е направило изявление, не се уточнява броя и произхода на загиналите. Няма и официално потвърждение на информацията от други държавни институции. 

По-късно днес ръководителят на кабинета на премиера Виктор Орбан съобщи от Будапеща, че камионът е с унгарски регистрационни номера и че унгарската полиция сътрудничи на австрийските си колеги в откриването на шофьора. Янош Лазар използва повода остро да критикува ЕС за това, че успявал да контролира влизането на имигрантите и да брани границите си.

Повече от 28 300 са кандидатствалите за убежище от началото на годината в Австрия, като преобладаващата част от тях идват от Сирия, пише още "Кроне". Само сутринта са задържани трима души за трафик на хора, като в единия случай става дума за микробус, натъпкан с 34 души, включително 10 деца, което едва не са се задушили.

На 8 август пък бе избегната още по-голяма трагедия, когато от камион са били извадени 86 бежанци, борещи се за въздух и силно обезводнени.

Днешната трагедия с бежанците в Австрия се разигра, точно когато във Виена се провежда срещата на държавите от Западните Балкани с лидери от ЕС по темата за вълната от бежанци и имигранти, преминаваща основно през Македония и Сърбия. Държавните лидери обсъждат как да обединят усилията си, за да се справят с най-голямата бежанска криза в Европа от края на Втората световна война насам.

На срещата присъства и германският канцлер Ангела Меркел, която коментира трагедията. "Всички лидери са потресени от новината за камиона със загиналите", заяви тя от австрийската столица.

Унгария, която се превърна в основният входен пункт за тях в Шенгенското пространство за движение без паспортен контрол, обаче не участва във форума в Австрия. Въпреки оградата с бодлива тел по границата със Сърбия, в сряда на унгарска територия навлязоха над 3000 души, от които около 700 деца.

Министрите на външните работи на Македония и Сърбия също призоваха ЕС към действия във връзка с кризата с имигрантите. "Ако няма европейски отговор на тази криза, никой не трябва да храни илюзия, че това може да се реши”, заяви македонският министър на външните работи Никола Попоски, докато сръбският му колега Ивица Дачич поиска европейски "план за действие”.

Междувременно в Гърция фериботът "Елефтериос Венизелос" натовари днес 2500 бежанци от остров Кос, за да ги превози до атинското пристанище Пирея, предаде ДПА. Фериботът превозва бежанци от дни и вече е транспортирал 15 000 души, твърдят гръцките медии, цитирани от БТА.

Повечето от транспортираните до континенталната част на Гърция бежанци бягат от войната в Сирия. Над 200 000 от тях са достигнали до гръцките острови в Егейско море тази година, като половината от тях са пристигнали само в последните два месеца. Това съобщи по-рано днес гръцкият министър за морския флот Тодорис Дрицас. 



Водещи

Най-четени