Великобритания май не смята да плати цената за развода с ЕС 30.03 | 14:45

Брюксел изчислява щетите от Брекзит на 50-60 млрд. евро и ще настоява да ги получи от Лондон

От iNews.bg

Великобритания няма намерение да плаща на Европейския съюз големи парични суми като компенсация за прекратяване на своето членство. Това заяви британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис в телевизионно интервю за ITV, читирано от БГНЕС.

Изказването му бе във връзка със съобщения в местни медии за възможното налагане на компенсации върху Лондон в размер на 50 млрд. паунда.

"Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста – ние ще изпълним всички ангажименти, тъй като сме почтена държава. Въпреки това плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очакват", каза Дейвос.

По-рано британски медии писаха, че главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние в момента работи върху това - споразумението между Лондон и Брюксел да предвижда погасяването на оставащите финансови ангажименти на Великобритания в размер на от 50 до 60 млрд. евро.

Става въпрос за изплащане на пенсии на живеещи в ЕС британци, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон.

По-рано днес обаче британският министър-председател Тереза Мей даде ясен сигнал, че страната ще плати "сметката за развода" за Брекзит, пише "Дейли телеграф", цитиран от Фокус. В телевизионно интервю тя каза, че Великобритания "няма да плаща, за да напусне" ЕС, но страната "трябва да реши какви са задълженията ѝ" пред Съюза.

"Ясно е какво очакват британците, но ние сме нация, която спазва закона и ние ще посрещнем задълженията си", добави тя. "Ще има някои определени програми, за които бихме желали да платим за участието си, защото това е в интерес на нацията", посочи премиерът.

Лондон иска паралелно търговско споразуние с ЕС, Берлин и Париж - не

Относно възможностите за сключване на договор за свободна търговия Мей заяви, че би желала да постигне "всеобхватно споразумение за свободна търговия, което да даде възможността да се търгува свободно в Единния европейски пазар". 

Германският канцлер Ангела Меркел обаче изрази несъгласие с призива на британския премиер преговорите по условията на Брекзит да протичат паралелно, предаде АФП.

"Преговорите трябва първо да изяснят как ще предефинираме нашето взаимосвързано партньорство… и само когато този въпрос бъде приключен, ние ще можем - да се надяваме скоро след това, да започнем да говорим за нашите бъдещи отношения", заяви Меркел в Берлин.

Френският президент Франсоа Оланд подкрепи германския канцлер и изключи възможността за постигане на търговска сделка с Обединеното кралство преди да бъдат определели условията за Брекзит.

"Първо ние трябва да започнем дискусиите за условията за напускането, особено за правата на гражданите и за задълженията, произтичащи от ангажименти, които Великобритания е поела", подчерта Оланд.

Водещи

Най-четени