Виена пак зове Брюксел да спре преговорите с Анкара за еврочленство 23.07 | 15:52

Турция все повече се отдалечава от Европа, заяви Себастиан Курц

От iNews.bg

"Турция все повече се отдалечава от ЕС. Брюксел трябва да заеме ясна позиция по отношение на Анкара". Това призова външният министър на Австрия Себастиан Курц в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг", информира ТАСС.

"Моята прогноза, че Турция ще продължи да се отдалечава от Европа става реалност", каза той и подчерта, че "ще продължи да призовава за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС".

"Европейският съюз най-накрая трябва да заеме ясна позиция по отношение на Турция и вместо да предлага присъединяване към общността, трябва да се стреми към порядъчно сътрудничество с нея", счита Курц.

"Не можем да си позволим да станем зависими от Турция", изтъкна още дипломатът. И добави, че е важно ЕС сам да може да защитава външните си граници.

Външният министър осъди арестите и уволненията в Турция след опита за преврат миналата година и приветства мерките на Германия срещу Анкара.

На 20 юли германският топ дипломат Зигмар Габриел обяви, че ФРГ ще преразгледа политиката си към Турция, включително и в икономическата сфера, след като Анкара задържа шестима правозащитници, включително и германски гражданин.

Водещи

Най-четени