Един загинал и много изчезнали след трусовете в Италия 19.01 | 08:31

Централната част на страната цял ден се люля

От iNews.bg

В Централна Италия миналия ден бяха регистрирани повече от 60 земетресения. Най-силното от тях беше с магнитуд 5.7 по скалата на Рихтер и предизвика доста разрушения. Оказа се обаче, че последиците от опасното разместване на земните пластове не са само тези.

Положението е най-тежко в област Абруцио, където и времето е много лошо. Вторичните трусове там продължават и днес. Един човек е загинал под развалините на обор, срутил се от тежкия сняг и трусовете усетени в Кастел Кастаня.

Освен това се предполага, че има затрупани хора в хотел - най-малко 20, след като падна лавина в следствие на земетресенията. Хотелът се намира край селището Фариндола в подножието на върха Гранд Сасо. Сигналът бил подаден от двама туристи и става дума за голяма лавина. Има и силна снежна буря, а заради тежките метеорологични условия стационарните и мобилните телефони не работят.

Друга лавина е паднала край Кампотосто, където се издирва един човек. За момента спасителната акция там е прекратена. Голямата беда не е само в земетресението, но и в лошото време с  обилния снеговалеж от часове насам. Спасителните екипи, включително и армията, правят всичко възможно да пробият път в снежните стени и да изведат хората от затрупаните от сняг селища.  

Водещи

Най-четени