Ердоган: Руската енергия за Европа ще минава през Турция 10.10 | 17:23

България ще изгуби част от транзита на руския газ след реализацията на „Турски поток“

От iNews.bg

Турция иска руската енергия за Европа да минава през нейна територия. Това стана ясно от изказването на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган по време на провеждащия се в Истанбул Световен енергиен форум. "Турция заедно с Русия ще създаде нов коридор за транспортиране на енергия към Европа", заяви той, цитиран от ТАСС.

Ердоган отбеляза, че Анкара и Москва продължават да обсъждат реализацията на проекта за газопровода "Турски поток" и че той самият гледа позитивно на него. От думите му обаче стана ясно, че след построяването на тръбата и въвеждането й в експлоатация България ще изгуби транзита на руски газ, който в момента осъществява в посока Турция. Според изказването на Ердоган, щом новият газопровод бъде готов, синьото гориво, което в момента страната му получава през Балканите (т.е. през България – бел.ред.), ще започне да се доставя директно през Черно море. Освен това вторият етап от проекта ще бъде свързан с "развитие в контекста на ситуацията на европейския енергиен пазар". Което спокойно би могло да означава, че българският проект за газов хъб "Балкан", за който правителството настоява да получава синьо гориво и от Русия, може да започне да го получава през Турция. Или с други думи нашата страна ще загуби таксите, които в момента получава, за да доставя руско синьо гориво на Турция и ще започне да получава такова по обратния път, но вече и ще плаща, вместо да получава пари за това.

Ердоган спомена още и друг проект, който пряко касае България – този за атомна електроцентрала в близост до нашата граница. "Турция проучва възможността за изграждане на още една АЕЦ, освен "Аккую" и тази в провинция Синоп. "Имаме подписано споразумение с Русия за изграждането на атомна централа в Аккую, а с Япония – за Синоп не брега на Черно море. Имаме и трети проект, за който все още текат проучвания", казва Ердоган. Става въпрос за идеята на Турция да изгради АЕЦ в градчето Игнеада, което се намира на 10-ина км от българо-турската граница при река Резовска. Срещу която идея преди няколко години имаше остро противопоставяне от страна на населението в района.

Най-четени