Каталунските сепаратисти искат нов референдум за независимост 20.03 | 12:21

Поводът този път е желанието на Шотландия да се отдели от Великобритания заради Брекзит

От iNews.bg

Каталунските сепаратисти отново повдигнаха темата за независимост от Испания. Правителството на автономната област отново поиска от Мадрид да проведе референдум за отделаяне като самостоятелна държава. Този път повод за това е ситуацията около Шотландия, която също желае да проведе нов референдум за отделяне от Великобритания. Макар при тях поводът да е предстоящият Брекзит, с който болшинството от шотландците не са съгласни.

Искането е отправено в отворено писмо до Мадрид, публикувано във вестник "Паис", от председателя на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас, предаде БНР. "Всичко показва, че Шотландия и Обединеното кралство отново ще се споразумеят за организирането на втори референдум за независимост", пишат двамата.

Правителството на Каталуния обещава да организира през септември референдум за независимост, дори и от Мадрид да не дойде съответното разрешение. Населението на областта все още е разделено по този въпрос. Значителна част от него обаче желае референдум да бъде проведен. Мадрид обаче отдавна отказва и твърди, че подобно допитване не е разрешено от испанската конституция.

Водещи

Най-четени