Лондонските полицаи вече с камери на униформите 17.10 | 16:58

Цялото им дежурство ще бъде записвано и ще се съхранява 3 месеца

От iNews.bg

Стотици полицаи в британската столица скоро ще бъдат екипирани със специална видеокамера на рамото. Идеята е да се осигури по-голяма прозрачност в работата на служителите на реда и са се подпомогнат следствените органи, съобщи началникът на Скотланд ярд Бърнард Хоган-Хоув, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Видеокамера на рамото ще носят 22 000 полицаи във всички столични райони.

Полицаят лично ще включва записващото устройство и при активиране камерата ще свети и ще издава звуков сигнал.

Заснетият материал автоматично ще се прехвърля на специален сървър и ще се пази 3 месеца.

Тези записи ще бъдат годно доказателство в съда, а гражданите ще имат достъп до тях в рамките на закона за свобода на информацията след подаване на молба.

"Видеокамерите ще помогнат на нашите служители в редица сложни ситуации, с които се сблъскват и същевременно ще увеличат общественото доверие в полицията… Опитът ни с използването на видеокамери сочи, че хората по-лесно признават вината си, ако знаят, че инцидентът с тяхно участие е бил заснет. Това ще ускори съдебното производство, нарушителите ще бъдат изпращани в затвора по-бързо и главното – ще защити потенциалните жертви”, изтъкна Хоган-Хоув на церемонията по даване началото на новия проект в лондонски район в присъствието на кмета Садик Хан.

Водещи

Най-четени