Тръмп: НАТО да се фокусира върху заплахите от Русия, тероризма и миграцията 25.05 | 21:30

Президентът на САЩ постави финансови условия пред страните от Алианса

От iNews.bg

НАТО трябва да се фокусира в бъдеще върху тероризма и имиграцията и върху заплахите, идващи от Русия и откъм южните си граници. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в словото си при откриването на мемориал за 11 септември в новата щабквартира на НАТО в Брюксел.

В началото на речта си Тръмп призова държавните и правителствени ръководители на съюзниците към минута мълчание в памет н ажертвите от терористичното нападение в Манчестър.

Говорейки за заплахите от тероризма и за ангажиментите на алианса, Тръмп настойчиво призова всички страни да изпълнят финансовите си ангажименти, предаде Фокус.

Тръмп: Увеличете военните бюджети! не е честно към данъкоплатците в САЩ

"През последните години САЩ дават за отбрана повече, отколкото всички останали страни от НАТО", подчерта той и добави, че "това не е честно към данъкоплатците в САЩ".

"На срещата на върха в Уелс съюзниците поеха ангажимент постепенно да увеличават разходите за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г. Дори 2% от БВП не са достатъчни за укрепване на силите на НАТО", отсече президентът на САЩ и допълни, че "този праг е абсолютен минимум".

"Никога не съм питал колко струва новата щабквартира и няма и да го направя. Но тя е красива", заяви Тръмп към края на словото си.

Срещата на върха на лидерите на НАТО днес в Брюксел всъщност бе официалното откриване на новата щабквартира. Тя е построена върху площ от 254 000 кв. м и за разлика от предишната, е доста помпозна и в характерния за останалите институции в Брюксел архитектурен стил.

Цената й е 1,12 млрд. евро, които бяха осигурени от страните-членки по формула, съобразена с БВП. Всяка страна пое и разходите по изграждане на помещенията, които са заемат от националните представителства към НАТО.

Вчера лидерите от НАТО откриха и два мемориала в комплекса - в памет на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, след които за пръв път бе задействан чл.5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана и къс от Берлинската стена.

Срещата в Брюксел преминава при изключителни мерки за сигурност след атентата в Манчестър и заради участието на новия американски президент Доналд Тръмп. Визитата му предизвика масови протести заради позициите му за климатичните промени и социалните права. 

На срещата България е представена от президента Румен Радев, който води делегацията. В нея са включени и външният и военният министър – Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.

Два са въпросите, които лидерите на НАТО основно разискват в новата щабквартира на Алианса – засилване на ролята на НАТО в борбата срещу тероризма и увеличаване на военните бюджети.

Тези, които извършиха атаката в Манчестър, са загубеняци!

"Атаката в Манчестър показва дълбочината на злото, с което се сблъскваме. Варварска и жестока атака. Тези, които я извършиха, са загубеняци. Трябва да ги изтласкаме и никога повече да не ги пускаме обратно", заяви пред лидерите Тръмп.

НАТО влиза по-активно в битката срещу "Ислямска държава", в която до момента участваше с военни инструктори за иракската армия и самолет за разузнаване АУАКС.

 

"Обявихме, че ще създадем нова разузнавателна клетка в централата, насочена към тероризма, включително към чуждестранни бойци", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от бТВ.

Водещи

Най-четени