Хванатият сирийски атентатор готвел удар на летището в Берлин 11.10 | 08:21

Бомбите били "почти готови за употреба"

От iNews.bg

22-годишният сирийски атентатор Джабер Албакр, когото задържаха в Лайпциг, подготвял мощен удар на летището в Берлин. Той бе арестуван по подозрение, че подготвял атентат в източногерманския град Кемниц, но в плановете му влизал и друг обект. Според властите младият мъж възнамерявал да постави бомба на едно от летищата в столицата.

По-рано стана ясно, че заподозряният най-вероятно е свързан и с терористичните атаки в Брюксел и Париж тази година. Потвърди се също така и връзката му с групировката "Ислямска държава".

От полицията издават още, че намерените самоделни бомби в жилището на мъжа били "почти готови за употреба". Предполага се, че той щял да ги използва под формата на самоубийствена "жилетка".

Припомняме, че германската полиция задържа 22-годишния сириец Джабер ал Барк след изморително двудневно преследване през миналия ден. Предполага се, че младият мъж подготвял атентат, но успя да избяга, докато органите на реда организираха залавянето му в град Хемниц, провинция Сансония. В крайна сметка той бе спипан в Лайпциг, съобщиха властите.

Предполагаемият терорист бил под наблюдение на специалните служби още от пристигането си в Германия. Първоначално обаче имало несъгласуваност между службите в страната кой точно ще поеме случая и затова сириецът се измъкнал при първия опит за неговия арест.

Водещи

Най-четени