Юнкер: Лондон ще плати висока цена за Брекзит 21.02 | 18:07

В ЕС не може да има разделение и едни страни да пречат на други да се развиват, каза още той

От iNews.bg

Сметката за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде солена за страната. Това заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на речта си пред белгийския федерален парламент. Паралелно с това той предупреди, че уточняването на всички условия около Брекзит ще бъде много трудно и ще отнеме доста време.

"Ще бъдат трудни преговори, които ще продължат 2 години, за да се договорим за условията по напускането. За да постигнем съгласие по бъдещите ни отношения обаче ще са нужни години. Британците вече знаят, че нито ще има отстъпка в цената, нито може да се очакват нулеви разходи. Те трябва да изпълнят поетите ангажименти, така че сметката ще бъде много солена", каза Юнкер, предаде БНР.

Паралелно с това той коментира и разликите в отделните членове на ЕС и по-конкретно старите и новите. В изказването си той призна, че Европа наистина се движи на няколко скорости. Но в същото време и че има страни, които спъват други.

"Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват", отбеляза той по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, която се подкрепя и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в Общността на основата на членството в еврозоната.

Водещи

Най-четени