Юнкер заплаши Чехия със санкции заради бежанските квоти 09.06 | 11:20

Прага отказа да изпълни ангажимента си за мигрантите в Италия и Гърция

От iNews.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани Чехия да преосмисли решението си да спре приема на мигранти от Италия и Гърция по одобрените европейски квоти. Европейският лидер напомни на Прага, че страната е заплашена с наказателни процедури, ако изпълни това решение, предаде Ройтерс.
 
"С голямо неудоволствие прочетох в пресата, че чешкото правителство обмисля да прекрати изцяло презаселването", каза Юнкер в реч в Карловия университет в Прага.
 
"Искрено се надявам, че както в много други случаи европейският разум, дух и ценности ще надделеят и чешкото правителство ще преразгледа своя курс, така че да няма нужда да прибягваме до законови наказателни процедури, което ще направим, ако нищо не се промени", каза той.

В речта си Юнкер отбеляза, че се опитва да разбере "националните чувства" по въпроса, но припомни, че принципът за солидарността е в сърцевината на ЕС.
 
Чехия е приела само 12 от полагащата й се квота от 2691 кандидати за убежище, съгласно схемата за разселване на 160 хиляди мигранти от южния край на съюза.

Прага аргументира решението си със съображения за сигурност и с неправилното прилагане на схемата. 

Полша, Словакия и Унгария също отказаха изобщо да приемат мигранти по квотите. Братислава и Будапеща пък оспориха квотите в Съда на ЕС, припомня Ройтерс.
 
От Европейската комисия са заявили, че този месец ще обсъждат дали да предприемат законови мерки срещу държавите, които на се приели своя дял мигранти и кандидат-бежанци.

Водещи

Най-четени