Газът от Черно море с 30% по-евтин от руския 26.05 | 18:07

Добивът ще може да започне не по-рано от 5-6 години

От Кристиан Костурков

България ще плаща с поне 30% по-малко за нефт и газ, ако бъдат доказани залежите в Черно море и започне добив. Това обаче едва ли ще може да се случи след по-малко от 5-6 години, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков пред БТА. Той обяснява, че в българското законодателство е записано, че концесионното възнаграждение, което ще получава държавата от приходите на предприятия, които добиват синьо гориво, е 30%. То обаче зависи и от инвестициите, които прави концесионерът. Ако те са по-малки, концесионната такса ще бъде по-голяма.

От думите на Станков стана ясно, че България може да си спести и повече от една трета от цената, която в момента заплаща за синьо гориво, ако в блок "Хан Аспарух" бъдат намерени големи залежи. Той даде пример с румънската част на това находище, където вече са били доказани между 40 и 80 млрд. куб. метра. Ако наличието на такова или по-голямо количество природен газ бъде доказано и в българската част на находището, това означава, че добивът ще може да става и с един сондаж. А това ще намали инвестициите на концесионера, съответно цената на синьото гориво може да падне и с повече от 30%.

На подобно намаление обаче ще можем да разчитаме едва към 2020-2021 г., допълва още Станков. Това е реалистичният срок, през който ще можем да минем през всички процедури по проучване на находището и да стигнем до реален добив. В Румънската част на Черно море дейностите са започнали 3 години преди тези у нас и съответно там очакват през 2018 г. да започнат и да добиват синьо гориво.

Водещи

Най-четени