Експерт: Необходим е план за ограничаване на енергийната консумация 06.07 | 19:15

Краткосрочната програма за осигуряване на природен газ за лятото е изпълнена, заяви Антон Иванов от Българският енергиен и минен форум

От iNews

"Краткосрочната програма за осигуряване на природен газ за лятото е изпълнена. Ангажиментите за сключване на дългосрочен договор с американски доставчици на втечнен газ не са официално потвърдени. Има забавяне на ценовите решения за цената на природен газ в КЕВР. Изпадаме в недобра информираност по важен за обществото въпрос. Не може да се твърди, че тази година ще имаме осигурени количества газ, които да покрият изцяло вътрешното потребление".

Това каза пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българският енергиен и минен форум. И поясни, че хранилището в Чирен не може да се разглежда като източник на природен газ, който дълго време да се използва, тъй като функцията му е друга.

"Азерският газ покрива около 40% от вътрешното потребление. Нужни са ни други източници, които към момента нямаме".

В предаването "Нещо повече" той посочи, че имаме осигурено свежо ядрено гориво, независимо от трета страна:

"Лицензираната процедура за зареждане на реакторите с друг доставчик, а не от руската компания, са в напреднала фаза. АЕЦ "Козлодуй" има възможност през следващата година да проведе конкурс за доставчици на свежо ядрено гориво. Рискът да загубим производството на електрическа енергия от АЕЦ "Козлодуй" е нисък".

Той е категоричен, че е необходим план за ограничаване на енергийната консумация.

 

Най-четени