Експерти: Не можем без нов ядрен блок 09.06 | 17:44

Не започнем ли строителство до година, атомната ни енергетика е обречена, пише в декларация до властта

От Кристиан Костурков

България няма да се справи със собствените си нужди от електроенергия, ако скоро не започне изграждането на новия ядрени мощности. Ако протакването на решението за такъв проект се забави още, бъдещето на ядрения сектор ще има тежки последствия върху крехката индустрия в България, както и за всички индивидуални потребители на електроенергия. Това се казва в Декларация на участниците от тазгодишната ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност”, организирана от Българския атомен форум – "Булатом", която е изпратена до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Според участниците в престижния форум именно заради липсата на ясно решение от страна на управляващите през последните години ядрената енергетика у нас вече е поставена на карта. "Времето за експерименти и за нерешителност в сектора е изчерпано. В момента всяко забавяне в решенията за бъдещето на отрасъла ще води към неговото окончателно закриване", пише в документа.

По време на форума същите аргументи бяха изказани от председателя на "Булатом" Богомил Манчев. Според него, ако България не вземе решение за изграждане на нови ядрени мощности в рамките на около година, атомната ни енергетика е обречена.

Декларацията обръща внимание и на това, че страната ни продължава да усложнява взаимоотношенията си със свои дългогодишни партньори като залогът за това са последици на стойност милиарди евро. В случая се визира арбитражното дело, което "Росатом" заведе срещу НЕК за произведеното оборудване за проекта АЕЦ "Белене", което все още не е платено от българската страна и продължава да се съхранява в руските заводи.

Удължаването на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" не е решение на проблема, пише още в декларацията. Макар и да е ясно, че те ще работят още 30 години, това няма да компенсира затварянето на ТЕЦ-ове през този период, което вече е планирано.

С мнението, че бъдещето на ядрената енергетика в България е твърде неясно се съгласи по време на форума и зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, който също взе участие в конференцията. Той припомни, че в действащата стратегия за сектора до 2020 г. е записано, че до тогава трябва да построим 2000 мегавата нови ядрени мощности. Но проектът "Белене", който е именно с такава параметри, е спрян. В същото време не бе подписано и акционерно споразумение с компанията "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Проблемът и за двата проекта е финансов, защото държавата няма необходимите средства, обясни Николов.

От "Булатом" припомнят и че не е целесъобразно на площадката на Първа атомна да се изгради само един нов блок. Нормално е да бъдат направени два, тъй като така ще се намали цената на строителството на съоръженията.

Водещи

Най-четени