Парламентът одобри фонда за спасяване на НЕК 22.07 | 11:36

Три министерства и две електроцентрали ще следят как се харчат парите

От Кристиан Костурков

Парламентът одобри създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система". Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за енергетиката на днешното си заседание. Според измененията, новата структура ще разполага със средства, които ще бъдат използвани за покриване на дефицита, свързан с разходите на Националната електрическа компания (НЕК). Те предвиждат компенсирането на недостига от фонда да става всеки месец.

Парите във ведомството ще се събират чрез вноски в размер на 5% от ежемесечните приходи на производителите на ток. Средствата и операциите на фонда се включват в консолидираната фискална програма, подобно на тези на други икономически обособени лица и не са част от държавния бюджет.

В ръководството на фонда ще се състои от 7-членен Управителен съвет. Неговият председател ще се назначава от министъра на енергетиката, съобщава "Фокус". В екипа ще влизат още двама представители на енергийното министерство, двама - на финансовото, един - на Министерство на околната среда и водите и двама представители на производителите на електрическа енергия.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени