Прясно ремонтираният ПАВЕЦ "Чаира" аварира (ВИДЕО) 23.03 | 18:44

МС с извънреден брифинг по случая

От iNews

По време на тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира" е станала авария, съобщиха от Министерския съвет. 

Инцидентът е станал няколко дни, преди мощностите да бъдат пуснати в експлоатация след 3-годишен ремонт.

В Министерския съвет се проведе извънреден брифинг на премиера Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов във връзка с авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира", които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни.

"Факт е, че имаше авария на ПАВЕЦ, събират се данни какво точно ще се е случило. Разчитахме на тази мощност да влезе в експлоятация, а сега това няма да се случи". Това каза енергийният министър Александър Николов.

"Разпоредил съм проверки на МВР и ДАНС", допълни Кирил Петков.

ПАВЕЦ "Чаира" има четири агрегата за производство на електроенергия и помпи за изпомпване на преминалата вода за ново ползване. Общата им мощност е над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г.

През миналия месец вътрешният министър Бойко Рашков заяви във връзка с тази централа: "Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван", заяви той.

Водещи

Най-четени