Тестват подготовката на трите ЕРП-та и ИСО за зимата 01.09 | 16:42

Ще се изготви и анализ на риска за работа на дружествата в кризисна ситуация

От iNews.bg

Министерството на енергетиката започва проверка на трите електроразпределителни дружества у нас - "ЧЕЗ България Електроразпределение" АД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про Мрежи" АД за готовността им за предстоящия зимен сезон.

Заедно с тях ще бъде инспектиран и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Целта е да гарантира сигурността на електроенергийната система в страната, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

От утре (2 септември) до края на септември ще бъдат проверени програмите за аварийно планиране и дейностите по материално-техническото осигуряване на зимната подготовка на енергийните дружества.

За минимизиране на риска за българските потребители ведомството на Теменужка Петкова ще изготви анализ на риска за работа на компаниите в кризисна ситуация и план за действие за неговото ограничаване. Ще бъде разписана подробна програма за есенно-зимната подготовка.

Комисията от експерти на енергийното ведомство ще следят и за неизпълнени дейности по отношение на подмяна на рискови или амортизирани съоръжения.

След края на проверката ЕСО ще разработи анализ на риска за регионите с повишени товари, както и предложения за недопускане на аварии. С инициираните проверки Министерството на енергетиката цели да се избегнат аварийни ситуации, като през март тази година.

 

 

Водещи

Най-четени