Японци предлагат застраховка на виртуални пари 28.11 | 14:33

Идеята е собствениците на криптовалути да бъдат защитени от хакерски атаки

От iNews.bg

Японският застраховател Mitsui Sumitomo разработи нов застрахователен продукт за защита на криптовалутните активи от хакерски атаки. Обезщетението при застрахователен случай може да достигне $8,85 млн., собщава COINFOX.

Досега застрахователните компании не се решаваха да предложат подобни полици заради това, че криптовалутният сектор се оценява като прекалено рисков. Но ръстът на търсенето и интересът към криптовалутите убеди японския застраховател да разработи специална полица срещу киберзаплахи. Застраховката представлява съвместна разработка с японската биткойн-борса bitFlyer.

Обезщетенията при настъпване на застрахователен случай се движат в границите 10 млн.-1 млрд. йени ($88,5 хил.- $8,85 млн.), пише изданието Nikkei. Застраховката ще покрива щети и загуби, настъпили от хакерски атаки, несанкциониран достъп, други кибернападения, както и човешки фактор, включително и грешки на персонала. Продуктът е достъпен за компании, които работят с биткойни. Застраховката ще покрива също и разходи, понесени от застрахования при работа по международни съдебни дела.

Премията ще се изчислява на базата на борсовите доходи от комисиони и ще варира от няколко хиляди до няколко милиона йени. Подобни продукти вече се продават в други страни, но за Япония този продукт е първият. През 2014 г. биткойн-обществото претърпя сериозен удар, когато една от най-големите биткойн борси в света – токийската Mt. Gox, контролираща над 70% от всички транзакции, обяви фалит.

Венчърният фонд, принадлежащи на Mitsui Sumitomo, е един от инвесторите, вложили средства през август 2015 год. в борсата bitFlyer. Към момента обемът на ежемесечните сделки на най-голямата биткойн-борса в Япония bitFlyer превишава 100 млрд. йени ($885,1 млн).

Японските инвеститори демонстрират доверие на стартъпи, развиващи криптовалутни и блокчейн-технологии. По прогнози на изследователската фирма Seed Planning, обемът транзакции с биткойни на криптовалутните борси, които работят с японски йени, ще се увеличи 4 пъти към края на 2017 година.

Източник: Insmarket.bg

Водещи

Най-четени