"Правителствена" болница става мегапедиатрия с 10 детски клиники 30.11 | 18:31

Предвижда се новата структура да бъде създадена до шест месеца

От iNews

есет водещи специализирани клиники от различни лечебни заведения в столицата ще бъдат преместени в мегапедиатричната болница, която ще бъде създадена в столицата. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Новата структура ще бъде в болница "Лозенец", популярна още и като Правителствена.

Решението за преструктурирането на лечебното заведение взе правителството миналата седмица по време на свое заседание.

За осъществяване на мегапроекта ще бъде създаде експертна група с участието на болнични директори и педиатри от болниците "Александровска", "Света Екатерина", Националната кардиологична болница, "Царица Йоанна"-ИСУЛ, "Пирогов", Майчин дом и Специализираната детска болница "Иван Митев". Те ще изготвят подробен план как ще се осъществи преструктурирането на сега действащите структури в болница "Лозенец".

Министър Ананиев обясни, че отделно ще бъде създадена и правно-икономическа група, която ще се занимава с административната част на преструктурирането. Предвижда се детските клиники от десетте лечебни заведения да излязат от тях чрез промяна в статута и капитала на дружествата. Предстои и финансов одит на бившата Правителствена болница. Предложението на правителството е член 5 от Закона за лечебните заведения да се промени, с което се променя статута на болница "Лозенец"като второстепенен разпоредител с принципал Министерския съвет.

"С това предложение всъщност искаме парламентът да даде санкции да отпадне този § 5 и след това Ананиев да я преструктурира в педиатрична болница" казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на кабинета, става ясно от стенограмата.

В резултат на тези промени мегапедиатрията ще може да получава финансиране както от Националната здравноосигурителна каса, така и субсидии от държавния бюджет.

"Имам пълна подкрепа от правителството. Управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма национална педиатрична болница. Сега детски отделения и клиники от различни специалности са базирани в 17 различни лечебни заведения в столицата.

Предвижда се новата структура да бъде създадена до шест месеца, пише "Монитор".

Водещи

Най-четени