1,8 млн. лв. ще получи онкологията 03.02 | 12:59

Здравното министерство отпуска и 70 хил. лв. за купуване на 4 радиоактивни източника за брахитерапия

От Кремена Бедерева

Специализираната болница по онкология ще се сдобие през тази година с нова Гама камера и клиника по гръдна хирургия, бронхология, мамология и реконструктивна хирургия. За целта Министерството на здравеопазването (МЗ) е предоставило на лечебното заведение 1,8 млн. лв., съобщиха от ведомството.

Министерството е отпуснало на лечебното заведение и 70 хил. лв. за купуване на 4 радиоактивни източника за брахитерапия. Извън тези средства, от 2008 г. досега болницата е получила от Министерство на здравеопазването 6 млн. лв.

По ОП "Регионално развитие" е одобрен проект за финансиране на онкологията за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиниката по лъчелечение на обща стойност 29 000 000 лв., по който МЗ е бенефициент.

Комплексът ще включва изграждането на 4 специализирани помещения (бункера), в които ще се монтират два мултимодални линейни ускорители, които ще са в състояние да извършват най-модерно лъчелечение.

"Към момента няма смисъл тази дейност да се финансира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), тъй като здравното министерство е осигурило 20 милиона лева европейски средства по програмата "Спри и се прегледай", каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, във връзка с профилактиката на рака на маточната шийка.

Здравният министър посети Специализираната болница по онкология в София по повод на Международния ден за борба с рака, информира БТА. В момента по тази национална програма за ранна диагностика на онкологичните заболявания има обществена поръчка. Д-р Константинов обясни, че след приключването на проекта НЗОК ще поеме финансирането на профилактиката на рака на маточната шийка.


Водещи

Най-четени