138 млн. лв. изхарчиха болниците за месец 31.01 | 16:02

НЗОК ще им плати 132 млн. лв., а за останалите - ще последва проверка

От Кремена Бедерева

Средствата за декември, които са изразходвани за болниците, са в размер на 138 милиона лева. Националната здравноосигурителна каса ще им изплати 132 милиона лева, като за останалите 6 милиона лева ще се направи проверка. Тази сума ще бъде изплатена с парите за януари.

 Това съобщи председателят на надзорния съвет на Касата Людмила Петкова, цитирана от БНР. Тя обясни, че когато болниците отчетат дейност над лимита, тя ще бъде проверявана и изплащана в рамките на три месеца. 

Д-р Дечо Дечев - директор на Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в София посочи, че идеята за проверка на надлимитната дейност е добра. Според него това, което е притеснително е, че все още не са ясни какви стойности по месеци ще бъдат посочени като заплащане от Здравната каса за всяка една болница:

За януари обаче е около 20 процента по-нисък от този, който е бил миналата година. Категорично няма да стигне. Ние сме го надвишили с около 25 процента, те ще бъдат отчетени като "надлимитна", до момента са казали, че ще я приемат.

Д-р Дечев каза също, че до края на годината след проверките Здравната каса винаги се разплаща с болничните заведения.

Водещи

Най-четени