150 лекари от цял свят: Олимпийските игри в Бразилия ще разпространят зика! 28.05 | 23:03

Експертите препоръчват отмяна на Олимпиадата в Рио, СЗО отхвърли молбата им

От iNews.bg

150 лекари от цял свят изпратиха отворено писмо до Световната здравна организация (СЗО), в което препоръчват Олимпийските игри това лято да не се провежда в Рио де Жанейро заради опасността от разпространение на вируса зика, предаде БГНЕС. СЗО обаче отхвърли опасенията им и отказа да съдейства за отмяна на най-голямото спортно събитие в света.

Според лекарите провеждането на Игрите в Рио би било "безотговорно и неетично" и би могло да доведе до разпространението на вируса в бедни, незасегнати райони.

"Ще бъде ненужен риск, когато половин милион туристи от целия свят посетят Олимпиадата. Те могат да се заразят с вируса и да го пренесат в своите страни, където той ще се превърне в епидемия", казват в писмото си лекарите от Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия, Филипините, Япония, Бразилия, Турция, Ливан и др.

От СЗО обаче отхвърлиха притесненията на лекарите и заявиха, че няма да препоръчат променяне на мястото и времето на провеждане на Олимпийските игри.

"Досегашната ни информация сочи, че преместването на Олимпиадата няма да промени нивото на международно разпространение на зика. Олимпиадата ще се проведе в зимния сезон в Бразилия, когато има по-малко активни комари и опасността от ухапване е по-малка", мотивират се от Организацията.

 

В същото време СЗО препоръчва на туристите да вземат превантивни мерки срещу ухапвания от комари и да избягват заразени райони, където има много пострадали бременни жени.

Най-четени