40% от случаите на рак са предотвратими, ако се избягват рисковите фактори 04.02 | 13:37

Цигарите са сред най-рисковите фактори

От Кремена Бедерева

Новите случаи на рак в страната се увеличават. Това показват последните данните на Националния раков регистър, представени в Министерството на здравеопазването днес по повод Световния ден за борба с рака.

34 576 са хората, които са се разболели от злокачествени заболявания у нас през 2008 г., за 2007 г. техният брой е с 994 по-малко. Аналогично е състоянието и при смъртните случаи.

Основните направления за ограничаване на засягането от рак на населението в света са свързани с профилактиката, своевременната диагностика и комплексното лечение, както и проследяването на болните с онкологични заболявания.

С най-голямо значение в превенцията са тютюнопушенето, наднорменото тегло, нерационалното хранене и заседналия начин на живот, на които се дължат над 60% от случаите със злокачествени заболявания.

Цигарите са сред най-рисковите фактори за образуване на раковите заболявания. Активното или пасивно тютюнопушене може да причини рак.

Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година да има 1,5 милиона смъртни случаи. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач.

5 г. след спиране на тютюнопушенето вероятността да се заболее от рак намалява наполовина. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори.

Ранното откриване на злокачествените тумори е важно, тъй като лечението на пациентите в начален стадий на заболяването е най-успешно. Приложението на организиран скрининг на здрави хора от рисковите групи на населението е доказало своята ефективност, посочват още от министерството.

Прогнозните данни за 2011 г. са за 4020 нови случая с рак на белия дроб, 3970 с рак на гърдата, 1790 с рак на простата, 1230 с рак на маточната шийка, 4690 със злокачествени тумори на кожа.

Заболяемостта от злокачествени тумори е най-висока във възрастовата група над 65 години. Засегнати са все по-млади пациенти и тази тенденция се наблюдава при рака на белия дроб, на гърдата и на маточната шийка.

При мъжете през 2008 г. най-висока е заболяемостта в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали. При жените през същата година с най-висока заболяемост са областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново, а с най-ниска – Кърджали, Пазарджик и Добрич.

Всяка година в света се диагностицират около 12 млн. пациенти със злокачествени тумори, а годишно около 20 000 души умират от рак.

Водещи

Най-четени