43% от българите не закусват всеки ден 24.01 | 16:32
80 на сто от закусващите не консумират плодове сутрин, показва проучване за хранителните навици
Днес бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.
Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети с тестени закуски (вкл. банички). Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.
Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве. В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.
59% от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове. Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.
"За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия, макронутриенти и необходимите витамини, минерали и фибри, за да посрещаме с енергия всекидневните си задачи" – заяви на събитието д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински Университет - София,
специалност "Хранене и диететика". "Важна е ежедневната консумация на храна с висока биологична плътност, т.е. богата на витамини, минерали, биологично активни вещества, което поддържа здравословен баланс и антиоксидантната защита в организма, подкрепя имунната защита, подобрява когнитивните ни възможности и концентрацията и носи цялостни ползи за организма ни, а новите 100% плодови и зеленчукови сокове и смутита на Cappy са надеждно решение за натовареното ни забързано ежедневие. Една напитка се равнява на една порция плодове, достатъчна да осигури необходимата енергия за добър старт на деня" – добави още тя.
Водещи
-
Дебора: Никога не съм си позволявала да се кача пила, да застраша човешки живот
Певицата обясни, че автомобилът и е конфискуван.
25.04 | 09:30
-
Кунчев: Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки
Евентуална епидемия от коклюш
25.04 | 09:15
-
Трябва ли максималната скорост по магистралите да бъде намалена
Ще успее ли мярката да повиши безопасността и какво още е нужно за справяне с войната по...
25.04 | 08:45
Най-четени
-
През деня се очакват повсеместни валежи
Жълт код за потенциално опасно време и обилни дъждове е обявен в 12 области на страната
25.04 | 08:15
-
Трябва ли максималната скорост по магистралите да бъде намалена
Ще успее ли мярката да повиши безопасността и какво още е нужно за справяне с войната по...
25.04 | 08:45