5 пагубни последици за кожата от алкохола 16.02 | 18:30

Ето кои са те

От iNews

Алкохолът, известен със своите многостранни отрицателни ефекти върху здравето, се оказва че вреди не само на вътрешните органи като черния дроб, бъбреците, имунната система и метаболизма, но и кожата не остава незасегната от негативното му въздействие.

Най-забележимите проблеми, които могат да възникнат в резултат на редовната употреба на алкохолни напитки, включват тъмни кръгове и подпухналост около очите, загуба на колаген, дехидратация на кожата, намалено качество на съня и появата на възпалителни процеси. Повече за тях ще научите в тази статия.

1. Тъмните кръгове под очите и подпухналост са директен резултат от вредното влияние на алкохола върху периферните кръвоносни съдове, особено в областта около тънката кожа на очите. Това, в комбинация с намаления синтез на колаген, липсата на качествен сън и добавените захари в алкохолните напитки, предизвиква стареене на кожата и образуването на бръчки.

2. Алкохолът значително влияе и на синтеза и усвояването на колаген, критичен за поддържането на здрава, красива и младежка кожа. Коктейлите, съдържащи захар, особено влошават състоянието на кожата, блокирайки нормалното производство на колаген.

3. Дехидратацията е друг значителен проблем, тъй като алкохолът дехидратира не само тялото, но и кожата, правейки я по-податлива на бръчки, преждевременно стареене и подпухване. Това води до загуба на свежест и еластичност.

4. Качеството на съня също страда от алкохола, въпреки че някои хора го използват като средство за бързо заспиване. Разрушеното от алкохола сънно цикъл води до чести събуждания през нощта, което вреди на кожата и общото благосъстояние.

5. Възпалителните процеси, породени от редовната консумация на алкохол, влошават вида на кожата, като намаляват преноса на кислород и хранителни вещества до клетките, което е от съществено значение за нейната свежест и здраве.

Въпреки че някои хора може да изберат да изключат напълно алкохола от ежедневието си, за тези, които все пак предпочитат да го употребяват от време на време, се препоръчва да пият голяма чаша вода или фреш заедно с алкохолната напитка. Това може да помогне за намаляване на дехидратацията и въвеждането на допълнителни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти в организма, което от своя страна ще подпомогне намаляването на вредното въздействие на алкохола върху кожата.

Водещи

Най-четени