500 млн. лв. са дълговете на болниците, а системата колабира, предупреди Андреева 26.09 | 19:51

Следващата седмица ще бъде изработен спасителен план

От Христина Рафаилова

500 млн. лева са дълговете на болниците, а здравната система е в колапс. Това каза ресорният министър Таня Андреева. Тя заяви, че ведомството й спешно търси начини, за да спаси системата, информира в. "Стандарт". 

Министърът добави, че най-тежко е състоянието на университетските здравни заведения. Тя даде за пример болницата в Стара Загора, която е във фактически фалит.

През следващата седмица Андреева заедно с директорите на лечебните заведения и шефката на НЗОК Румяна Тодорова ще бъде изготвен спасителен план. 

За първите 100 дни на управление министърът заяви, че най-неотложната й задача била интензивната работа по европрограмите, за да не бъдат изгубени средства. 

"Искам да спомена загубените 10 млн. лв. за информационна здравна система. Която е била добре организирана от министър Константинов и прекратена от министър Атанасова, неясно защо. Няма приемственост в рамките на едно управление. Работим върху изравнителните програми на лечебните заведения, защото повечето от тях са в тежко финансово състояние. Работим върху концепцията за спешната помощ. Вече имаме яснота в каква посока ще се върви. Нашата амбиция е от 1 януари да започнем да работим не само за най-наболелите проблеми, а да начертаем път", коментира тя. 

Малко след това Андреева влезе в остра конфронтация с предшественичката си Атанасова по повод конкурса за нов директор на онкологията по време на заседанието на здравната комисия.  Министърът застана твърдо зад решението за смяна. На обратното мнение обаче бяха пациентските организации и Българския лекарски съюз. 

Водещи

Най-четени