55 си направиха анонимни и безплатни тестове за ХИВ в София 01.12 | 16:07

Предстои приемането на нова общинска програма за превенция и контрол на вируса

От iNews.bg

По повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, както и Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, Сдружение "Здраве без граници" и Фондация "Инициатива за здраве" организираха събитие под мотото "Узнай своя статус" в София.

В рамките на инициативата всички граждани и гости на София имаха възможност да получат анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ в специален мобилен медицински кабинет, разположен на бул. "Княгиня Мария Луиза" № 62-66, в близост до Лъвов мост. До края на кампанията, 55 души се възползваха от възможността да си направят безплатен бърз ХИВ тест и разбраха своя статус напълно анонимно.

Специалисти предоставяха информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на инфектирани лица и своевременното им насочване за лечение. Доброволци от Сдружение "Здраве без граници" и Фондация "Инициатива за здраве" раздадоха на всички минувачи презервативи и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН.

На официалното откриване на инициативата присъстваха г-жа Йоанна Драгнева, член на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет и член на Местния обществен комитет по превенция на ХИВ/СПИН, г-жа Анна Любенова, член на управителния съвет и секретар на Фондация "Инициатива за здраве" и г-жа Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".

Инициативата се осъществява по повод Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва глобално от 1988 година. Целта на неправителствения сектор е да се повиши информираността относно ХИВ и СПИН сред гражданите, да се намали стигмата към хората, живеещи със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, както и да се осигури възможност повече хора да се информират за ХИВ статуса си чрез анонимни изследвания.

Средногодишно у нас се откриват около 200 човека с ХИВ. По официални данни към месец май 2018 г. инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души.

"Смятаме, че предстоящото приемане на програмата на Столична община за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции за първи път в София е изключително навременно и ще бъде много положителен знак за ангажираност на Столичната община. Програмата идва в резултат от съвместна работа на Столичната община и неправителствените организации, работещи в сферата на ХИВ. Проектът е съгласуван от Местен обществен комитет по превенция на ХИВ/СПИН, в който членове са както представители на общината, така и граждански структури, и медицински специалисти," споделя Анна Любенова, член на управителния съвет и секретар на Фондация "Инициатива за здраве".

"Неправителствените организации работят предимно с частни донорски средства и по проекти, но до момента не получаваха необходимата институционална подкрепа. Ето защо сега очакваме приемането на програмата по превенция на ХИВ на Столична община. Нейната основна роля ще бъде да допълни и подкрепи Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ. Главно са заложени мерки по издръжка на мобилен кабинет, предоставяне на безвъзмездни помещения, подпомагане на услугата "водене на случай" – всички от които са от ключово значение за ефективната превенция. Заложени са и кампанийни и здравно-образователни дейности, насочени към младите хора на София," допълва Елена Биринджиева, председател на Сдружение "Здраве без граници".

Водещи

Най-четени