6 мотивиращи истини за движението 01.04 | 14:08

За ползите от редовната физическа активност

От Кирил Русев

Денят става все по-дълъг, времето все по-топло, наближават първите "сериозни" почивни дни за тази година и въобще - оправданията ви да се скатавате от физическа активност драстично намаляват.

Повечето физически неактивни хора чакат да започне да им личи, преди да се вземат в ръце и да направят нещо по въпроса. Работата е там, че ползата от редовните тренировки далеч не се изчерпва само и единствено със способността им да контролират теглото. Напротив, може да се каже, че тя е най-малкото, с което движението е полезно за вас. Независимо от начина, по който изглеждате в огледалото и тежите на кантара, да се движите е важно, защото по този начин ще:

Намалите риска от възникването на здравословни проблеми. Ако страдате от високо кръвно или последният ви липиден панел е накарал лаборантката да пребледнее, тренировките са вашето спасение. Те нормализират налягането в кръвоносните съдове, повишават нивата на HDL (известен още като "добър") холестерол и намаляват стойностите на триглицеридите, които са основен маркер за риск от сърдечносъдови болести.

Редовното движение подобрява инсулиновата чувствителност, което в комбинация с отслабващия им ефект сериозно намалява шансовете да развиете диабет.

Всъщност, почти няма заболяване на модерния човек, за което тренировките да не са от полза - те редуцират риска от инсулт, депресия, определени видове рак, мускулоскелетни и невродегенеративни болести.

Освободите напрежението. Дори и да имате по 40 дни годишен отпуск, силно вероятно е да се нуждаете от глътка релакс в края на работния ден. Гълтането на две големи определено може да ви отпусне, но ако потренирате преди това, нищо чудно с времето да успеете да ги ограничите до едно малко.

Тренировките с лека до средна интензивност (тежките тренировъчни сесии не са препоръчителни, когато страдате от прекомерно количество стрес) стимулират отделянето на редица естествени наркотици в мозъка, които ще ви накарат да се почувствате по-щастливи и по-спокойни. Нещо повече, движението стимулира кръвообращението и лимфотока и по този начин допринася за оросяването и пречистването на цялото тяло - както от химични, така и от емоционални "токсини".

Колкото повече се движите, толкова по-добре ще изглеждате, а това също може да има своя положителен принос за самочувствието и общото ви благосъстояние.

Увеличите енергията си. За много хора дори елементарни ежедневни дейности като домакинската работа и пазаруването могат да бъдат уморителни. Е, за никого не е тайна, че физическата активност и тренировките повишават силата и издръжливостта. Когато мускулите, белите дробове и сърцето ви работят по-ефикасно, тогава ежедневието спира да бъде толкова затормозяващо.

Спите по-качествено. Сънят вечерно време не идва, а когато дойде, не иска да остане за цяла нощ? Редовните упражнения са един от най-сигурните начини да промените това злощастно съществуване. Единственото важно нещо е да не тренирате интензивно точно преди лягане, защото това може да има ефекта на изпиването на няколко кафета в бърза последователност.

Стимулирате либидото си. Както вече споменахме, тренировките могат да ви енергизират и разхубавят, което определено ще събуди интереса ви спрямо физическата близост с друг човек. Но освен психологически ефект, упражненията могат да постигнат и чисто физиологични промени, които са от значение за сексуалния ви живот. Установено е, че те стимулират секрецията на някои мъжки и женски полови хормони и подобряват кръвообращението, а това никак не е без значение както за искането, така и за моженето.

Се забавлявате. Тренировките и нетренировъчната физическа активност са един от най-забавните начини за прекарване на свободното време. Те ви дават шанс да се разсеете, повод да излезете навън или просто ви въвличат в извършването на действия, които са свързани с удоволствие и смях. Спортът има социален елемент и може да ви спечели много нови приятели, както и да подобри взаимоотношенията ви със семейството и настоящите близки.

В заключение, всяка системна форма на движение е отличен начин да се почувствате по-жизнени, да изглеждате по-добре и да живеете един по-пълноценен и дълъг живот. За целта не е нужно да ходите на фитнес или да се запишете на тренировки по определен спорт.

 

Открийте това, което ви доставя удоволствие, намерете човек, с който да споделяте това удоволствие и се забавлявайте. А ако успеете да го правите по 20 минути всеки ден, само няколко месеца по-късно няма да ви се вярва как сте били в състояние да живеете без него. 

Най-четени