80% от българите не могат да плуват 08.06 | 15:24

Едва 20-22% умеят да плуват, докато в Германия този процент е 90, каза председателят на БЧК

От iNews.bg

Тази година очакваме около 1 милион посетители по българското Черноморие. Тяхната сигурност е осигурена и има достатъчно обучени спасители, увери председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров при официалното откриване на Седмицата на водното спасяване, която стартира на 6 юни.

От 3 юни официално стартира сезонът на откритите басейни, като отвориха врати откритите плувни басейни в столицата.

Съществува обаче проблемът, че едва 10-15% от спасителите, обучени от БЧК, остават в България. Останалите предпочитат да работят в чужбина заради по-добрите условия и заплащане. Въпреки това - няма недостиг на спасители у нас, успокои Григоров.

Той съобщи, че все още повечето българи не могат да плуват и българският народ продължава да няма култура във водата. Едва около 20-22% от българите могат да плуват - в Германия умеещите да плуват са 90% от населението.

Григоров успокои, че спасители има - до момента са обучени почти 500 спасители за плувни басейни и водни паркове и 144 за открити водни площи и море. До момента - през 2011 г. са се удавили 22 души, от които 4 деца.

Заради големия брой нещастни случаи от БЧК смятат, че трябва да се въведе задължителното обучение по плуване на децата в училище.

Тази мярка, по думите на Христо Григоров, ще помогне за раздвижването на малчуганите, сред които затлъстяването, поради липсата на движение и игри, е много високо. Григоров се надява, че чрез плуването децата ще бъдат "дръпнати от улицата” и призова всички родители да се възползват от курсовете по плуване, които се организират през лятната ваканция в столицата.

Председателят на Националната комисия по водно спасяване Стоян Андонов пък обясни къде могат да плуват столичани – всеки плувен басейн се проверяват от комисия към всеки район, на който има басейн. Следят се качеството на водата, дали има медицински екип и спасител, дали е чисто, има ли опасни предмети по дъното и куп други изисквания, за да може един плувен басейн да е безопасен за хората.

Той каза още, че в страната има едва 61 плажа, които се стопанисват от концесионери – т.е., трябва да имат спасител и медицински екип. Но по нашето Черноморие всички плажовете са 209, което означава, че е почти една трета от плажовете ни са опасни и неохраняеми, уточни още Андонов.

Всяка година Водноспасителната служба (ВСС) на БЧК подготвя над 1100 водни спасители, като ежегодно се провежда и обучение в курс "млад спасител" с около 200 деца, умеещи да плуват добре, обясни Теодора Томова, директор на "Водноспасителна служба”.

През миналата година са се удавили 138 души, като от тях 23-ма са деца под 17 години. Спасените са общо 3098 души. Само 20% от удавените са в море, а останалите 80% - във вътрешни водоеми. Най-много удавени има в язовирите и микроязовирите и реките, които в повечето случаи са неохраняеми и без спасители. Само 3-ма са се удавили в плувните басейни, където задължително трябва да има спасителен и медицински екип.

Най-четени