9 навика, които правят живота ни по-дълъг 12.06 | 18:30

Елементарни навици, които все забравяме

От Йоанна Димитрова

Ще ви припомним някои ежедневни "добродетели", които ще ви помогнат за по-здравословен начин на живот. Осъществяват се само с няколко промени в начина ви на живот.

Скорошно проучване установи, че пушенето, консумацията на твърде много алкохол, обездвижването и липсата на достатъчно плодове и зеленчуци в менюто може да съкрати живота ни с 12 години!

За щастие, можете да направим нещо по въпроса, за да коригираме тези и други нездравословни грешки. Следните девет навика се приемат като начин да поддържаме тялото си и да се чувстваме млади.

1. Не преяждайте

Ако искате да живеете до 100, оставяйте малко храна в чинията си. Учени, които изучават дълголетието на целия свят, установили, че най-старите японци спрат да ядат, когато се почувстват на 80% заситени.

1518941

Изследователи в Университета в Сейнт Луис са потвърдили, че по-малкото ядене забавя бързото състаряване. В проучване от 2008 година те са открили, че ограничаването на калориите намалило производството на хормоните на щитовидната жлеза, които забавят метаболизма и ускоряват процеса на стареене.

2. Бъдете активни

Нека бъдем активни в спалнята. Интимните отношения с партньора ни 2 – 3 пъти в седмицата ще удължат живота ни с 3 години!

1518944

Редовният сексуален живот може да понижи кръвното налягане, да подобри съня, да стимулира имунитета ни и да защити сърцето ни.

3. Изключете телевизора

1518946

Твърде много време пред телевизора могат да повлияят сериозно върху здравето ни. Едно проучване от 2010 година установи, че хората, гледали четири или повече часа на ден имат 46% по-голяма вероятност да умрат по-рано, отколкото хората, гледали по-малко от два часа на ден.

4. Стойте на сянка

Избягването на прекалено много слънце може да овладее рака на кожата, а също може да ни запази по-млади чрез предотвратяване на бръчки и фини линии по лицето и тялото.

1518949

Никога не е твърде рано или твърде късно-да добавим и слънцезащитен крем към дневния ни режим на грижа за кожата. Колкото по-висок фактор, толкова по-добре.

5. Бъдете социално активни

Изследванията показват, че сме изложени на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, когато сме далеч от приятелите и семейството ни. Самотата може да предизвика възпаления в иначе здрави хора и може да бъде също толкова опасно, колкото ако имаме висок холестерол или дори ако пушим.

1518943

Самотата изглежда, че представлява голям риск за живота на възрастните хора, които също са склонни към депресия.

6. Пийте умерено

Жените, които пият две или повече питиета на ден и мъжете, които пият три или повече могат да имат сериозни последици, вариращи от наддаване на тегло до проблеми във взаимоотношенията. Но в по-малки количества, алкохолът може действително да бъде добър за нас.

1518947

Проучване в списанието на Американския колеж по кардиология разкрива, че пиенето в умерени количества е здравословно за сърцето.

7. Яжте плодове и зеленчуци

Пълни с фибри и витамини, плодовете и зеленчуците могат да намалят риска от сърдечно заболяване с 76% и дори могат да играят роля при намаляване на риска от рак на гърдата.

1518940

Като допълнителен бонус антиоксидантите в плодовете и зеленчуците могат да предотвратят появата на бръчки.

8. Спортувайте

Ежедневните упражнения може би са най-близко до "фонтана" на младостта. Проучване установи, че редовните упражнения с висока интензивност (като бягането) могат да добавят до четири години към живота ни, което не е изненадващо предвид положителните ефекти върху сърцето, ума и обмяната на вещества.

1518942

Дори и умерени упражнения, като 30-минутна разходка всеки ден, например, могат да намалят риска от сърдечни проблеми.

9. Не пушете

Отказването на тютюнопушенето е може би най-важното нещо, което можем да направим за нашето здраве и продължителността на живота ни. Изследване, публикувано в американския вестник по Обществено здраве установило, че жените до 35 години, които се откажат от пушенето добавят приблизително шест до осем години към живота си.

1518948

Всеки един от методите е свързан ако не пряко, то косвено с ежедневния ни живот. Не са трудни, скъпи или изискващи много време. Затова защо да не се погрижим за нашето здраве?

Водещи

Най-четени