No smoking, а пушиш - 500 лв. глоба 12.04 | 10:48

Даниела Дариткова обеща да бъде коригирана грешката в закона, която позволява пушенето на работното място

От Кремена Бедерева

Забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места няма алтернатива и всички съображения извън здравето трябва да останат на заден план.

Това каза пред Радио "Фокус” д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

Според нея това е забрана, която трудно се налага, но ако досега сме се съобразявали с икономическите аргументи, които са краткосрочни, вече трябва дългосрочно да се заложи на инвестицията в здравето на хората.

"Има въведени по-строги наказания и за пушачите, и за собствениците на заведения, които нарушат забраната", уточни д-р Дариткова. "500 лева са предвидени за пушач, който си позволи да пуши на забранено място, а санкциите за собствениците на заведенията варират от 5000 до 10 000 лева. Разбира се, това са предложения на първо четене", обясни още д-р Дариткова.

"Ще има прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото стана ясно, че има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на работните места. Това е пропуск на вносителите и ще го коригираме на всяка цена, защото логиката на законопроекта е да се забрани пушенето в закрити обществени помещения и още повече на работното място”, каза д-р Даниела Дариткова.

Тя посочи, че инвестицията в профилактика и превенция е от изключително значение за обществото и забраната е крачка в тази посока.

От своя страна пък от гражданската инициатива "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим продължават да настояват за включване на допълнителни текстове, свързани с предприемане на необходимите стъпки за подобряване на контрола и повишаване на неговата ефективност.

Също така те искат забрана за тютюнопушене в сградите с обособени работни места и на детските площадки, спирките на градския транспорт и спортните съоръжения. Според тях най-важно е контролът да бъде ефективен, като се дадат правомощия и на други държавни органи да съставят актове за констатирани нарушения.

Вчера (11 април) Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. Правителството предлага забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития), да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Със законопроекта се предвижда и забрана за продажбата на енергийни напитки на хора под 18-годишна възраст и забрана за реклама на енергийни напитки, насочена към тази възрастова група.

Между първо и второ четене в Закона за здравето ще бъде приета забрана за пушенето в офисите, коментира от своя страна здравният министър Десислава Атанасова. В приетите вече на първо четене текстове подобна забрана не беше включена. По думите на министъра липсата им се дължи на технически пропуск. Ограничения за външните пространства на заведенията няма да важат.

Министър Атанасова е съгласна след 22 часа в заведенията да не се пуши. Тя призна, че още не е отказала цигарите, но увери, че прави опит за пълно отказване. "Запалвам си по 1 - 2 цигари дневно", призна си Атанасова.

Идеята за пълна забрана на тютюневия дим не е нова - още през 2010 г. бившият здравен министър д-р Стефан Константинов искаше да въведе промените, но тогава ресторантьорите се опълчиха на министъра и промяната бе отложена.

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.

Водещи

Най-четени