А вие дарихте ли кръв? 12.06 | 11:23

Вслушайте се в апела, станете съпричастни и спасете живот

От Елица Елефтерова

14 юни е Световен ден на кръводарителя, който от Българския алианс за кръводаряване са решили да отбележат по нетрадиционен начин, като изпишат в шадравана пред Народния театър с червени балони символичната дата.

"Това е, за да привлечем вниманието на хората към проблема с недостига на кръв и недостатъчното доброволно безвъзмездно кръводаряване в страната", заяви Драгомир Славев от Българския алианс за кръводаряване, който организира събитието.

Днес, както и през останалата част на годината, във всеки областен град има център по кръводаряване, където може да се дари кръв. Пет центъра в страната, както и университетските центрове, извършват обработката и тестването за безопасност на кръвта и оттам тя отново се връща в районните градове, където може да бъде използвана, поясни Славев.

Всеки, дарил кръв, се изследва за ХИВ, хепатит и трансмисивни инфекции. Кръводарителят може да получи резултатите си от сайта на Центъра по трансфузионна хематология безплатно.

Кръводаряването е нужно всеки ден. А днешният ден е посветен на това да се апелира за повече кръводаряване сред обществото, обобщава идеята на събитието Славев.

В края на месеца се предвижда още една акция, съвместно с любителите на автомобилите - на тунинг шоуто в Интер Експо Център ще има пункт за кръводаряване. Лятото е сезон с много катастрофи и много нуждаещи се от кръв, затова от алианса за кръводаряване се надяват апелът им да стигне до повече хора.

iNews.bg е медиен партньор на събитието. 

Водещи

Най-четени