Американска компания купува Actavis 26.04 | 16:42

Сделката е на стойност 4,25 млрд. евро

От Ивайло Ачев

Американската фармацевтична компания Watson Pharmaceuticals ще даде 4,25 млрд. евро, за да купи популярната компания за генерични лекарства Actavis. От американската компания вече обявиха, че е постигнато споразумение по въпроса.

С новата си придобивка Watson Pharmaceuticals се надяват, че ще могат да бъдат по-адекватен и значим конкурент на вече утвърдени имена на европейския пазар като Teva Pharmaceutical Industries и Sandoz.

Watson ще плати авансово сумата от 4,25 милиона евро, за която са се разбрали с Actavis. Акционерите обаче може да получат допълнително заплащане от 250 милиона евро, ако Actavis изпълни определените за дейността на компанията през текущата година цели.

Финализирането на сделката се очаква да се състои през четвъртото тримесечие. Сливането на двете компании ще допринесе за увеличение на приходите на Watson до 8 млрд. долара през тази година и ще направи новата група третата най-голяма компания в света на генеричните лекарства. Освен всичко друго, данъчното бреме на Watson Pharmaceuticals ще намалее с 8% - от 36% на 28%.

Actavis присъства и на българския пазар, при това държи най-големия дял по отношение на генеричните лекарства. Исландската компания се настани у нас с покупката на активите на "Балканфарма" през 1999 година.

Actavis има три завода у нас - в Троян, Дупница и Разград.

Водещи

Най-четени