Апарат установява предразположеност към онкоболести 14.03 | 14:21

Апаратурата ще работи в столичната клиника "Малинов"

От Кремена Бедерева

Апарат ще установява предразположеност към онкологични заболявания, информира проф. Драга Тончева, генетичен консултант и ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет в София.

Апаратурата ще работи в столичната клиника "Малинов", уточняват от БТА. Първоначално апаратът ще се използва за изследване на предразположеност към рак на гърдата на пациенти и техни близки, каза д-р Максим Малинов, управител на клиниката.

Такъв геномен секвенатор има и във Великобритания, Холандия, Швейцария и Германия, допълни Малинов. Проф. Тончева посочи, че близо 10 на сто от болните имат близък роднина, страдащ от онкологично заболявания и има гени с предразположеност към него.

Близо 65% е рискът от развитие на карцином при такива пациенти, уточни тя. Първите 95 пациенти ще могат да направят изследването си на цена 340 лв., увери д-р Малинов. Той уточни, че подобно изследване в чужбина струва около 5 000 евро.

От клиниката засега не уточняват колко ще е цената на изследването у нас след първите 95 пациенти и дали ще има възможност държавата да покрива част от стойността на това изследване.

Водещи