Атака срещу ваксините! Москов уверява, че със задълнителните няма проблем 22.10 | 12:13

Заплаха за детското здраве и националната сигурност, сезирам прокуратурата, закани се здравният министър

От iNews.bg

Здравният министър д-р Петър Москов обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу експертите, които изразяват съмнение в качеството и безопасното прилагане на задължителните ваксини.

След като здравното министерство бе залято от обаждания на родители, които се притесняват за децата си Москов се реши на извънреден брифинг, на който категорично увери, че проблем с този тип имунизации няма и никога не е имало. Здравният министърът допусна, че зад този скандал стоят лобистки интереси: "Това е желание на някакъв бизнес да реализира печалби. Буквално това е заплаха за сигурността на българските деца. Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност".

Москов обяви, че екипът на здравното ведомство вече подготвя становище до прокуратурата и ще предаде преписка на прокуратурата. "Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата тази кампания, защото това вече не е лобизъм, това граничи с престъпление”, подчерта Москов.

Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата тази ваксина.

"Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър, цитиран от БГНЕС.

За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг. Това е ваксината, с която България разполага в достатъчно количество за пълния имунизационен календар за децата. Ваксината, която винаги е печелила конкурсите в България, се използва в цяла Европа.

"Ако някоя майка има съмнения, породени от тази гнусна кампания за това какви ваксини се слагат на децата, просто вижте това", заяви Москов и отново показа ваксините. Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с Турция за ваксини.

"Извън него във връзка с потенциален миграционен натиск, ние държим на склад тази ваксина срещу хепатит Б, която е дарение от Турция. При нужда имаме готовност да посрещнем някакъв тип обстановка с нужда от по-масова ваксинация срещу Хепатит Б. В момента този внос от Турция нито има нужда да бъде разпространяван, нито ще бъде разпространяван", категоричен е Москов.

"Ако трябва ще сложим и снимка на сайта, за да бъдат мамите абсолютно спокойни, за да не се влияят повече от мръсниците в тази кампания. Защото това е мръснишко, не е лобистко, а мръснишко", отбеляза още министърът, като изрази дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания.

Министърът каза още, че с днешна дата ще подпише заповед за тръжна процедура в България за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар. "И каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги", каза още здравният министър.

Водещи

Най-четени