БЛС: Данъчните получават достъп до медицинските досиета на пациентите 17.03 | 10:30

Разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани, смятат лекарите

От iNews

С разпоредбите в новата наредба за касовите апарати НАП получава достъп до чувствителна информация в здравните досиета, без такъв да е нужен за данъчен контрол, освен това се нарушава лекарската тайна, предупредиха от Българския лекарски съюз.

"Смятаме, че разпоредбите на Наредба Н-18 превишават целите на фискалния контрол и могат да нарушат правата и интересите на българските граждани. БЛС е притеснен от  поставянето под един знаменател на чисто търговските обекти и лечебните заведения", пишат от БЛС. Оттам обясняват, че на среща между БЛС и ръководството на НАП медицинския софтуер е бил приравнен с този, използван за управление на продажбите в търговските обекти, "което е не само погрешно, но и неприемливо". "Медицинският софтуер се използва за формиране на здравно досие, което съдържа подробна и всеобхватна информация за здравното състояние на човека. От него става ясно кога и какви медицински услуги е използвал пациентът (преглед, пролежаване в болници, резултати от изследвания, ползвано лечение, причина за смърт и др.)", обясняват от лекарския съюз.

Водещи

Най-четени