БЛС: Очертава се дефицит от 134 млн. лв. за болниците 18.07 | 18:47

Касата орязала парите им за юни и юли с до 22%

От iNews.bg

Бюджетите на някои болници са намалени с до 22% с решение на Здравната каса за юни и юли. Това съобщи по БНР председателят на Българския лекарски съюз (БЛС д-р Венцислав Грозев.

Има неплатени средства за приети по спешност пациенти за първото шестмесечие, алармира пък председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров.

"Проблемът с намалените средства за болнична помощ за последните два месеца може да се реши, ако Надзорният съвет на Здравната каса изпълни решението и преведе допълнително 134 млн. лв. към болниците", посочи д-р Грозев. Той се надява, че ако Надзорът осигури тези 134 млн. лв., най-вероятно такова намаление до края на годината няма да бъде осъществено.

"Сега отново се лекуват пациенти, основно приети по спешност, без гаранция да бъдат остойностени", каза д-р Маджаров. По думите му това генерира листи на чакащи.

"Няма как на това, което съм го отделил за спешност, да има планиране. Това не ни позволява. В крайна сметка, когато приключим месеца и се установи, че е имало пет, шест или десет дни, в които не е имало голямо количество спешност, оставаш с по-малка заработка", обясни той.

"Лимитирането на болничните дейности трябва да намери своето решение в съда и да отпадне", категоричен е шефът на БЛС.

 

 

Водещи

Най-четени