БЛС: Средства за нови клинични пътеки ще има 30.01 | 16:28

Държавата обаче трябва да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата

От Мая Александрова

"Средства за нови клинични пътеки ще се осигурят, ако държавата започне да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева.

По думите му, ако държавата плаща за децата не 4, а 8% здравна вноска, това ще осигури допълнителни 160 млн. лв. за половин година. По този начин можело да се набавят средства за новите две клинични пътеки и три процедури, за които Националната здравноосигурителна каса не успя да осигури средства за тази година.
Според Райчинов средствата биха били достатъчни и за плащане на допълнителни разходи в болничната помощ.

"Увеличаването на размера на осигуровката за деца е по-добро решение отколкото да се актуализира бюджета на НЗОК. Клиничните пътеки, за които НЗОК няма средства са "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания", "Диагностични процедури и консервативно лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология" и "Хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии", посочи Райчинов.

НЗОК отложи за следващата година и клиничните процедури "Пренатална и инвазивна диагностика на бременността" и "Наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация".

Водещи

Най-четени