Баба ви ще доказва, че е пенсионерка пред джипито 05.02 | 07:54

Личните лекари настояват за проверка дали пристигналият пациент е пенсионер

От Цанка Донкова

Баба ви ще доказва, че е пенсионерка пред джипито. Това ще се случи, ако от НОИ уважат молбата на националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България да се осигури възможност за проверка дали пристигналият пациент е пенсионер, съобщава в. "Труд".

Медиците настояват за мярката, тъй като от тази година пенсиониралите се българи плащат само 1 лев от потребителската такса за посещение при семейния лекар или специалист, а не 2,90 лв. като останалите осигурени.

"В момента можем само да попитаме дали болният е пенсионер, а отговорът му да се окаже, че не е верен. Не можем да разчитаме на голи уверения. А като върнем пациента за пенсионното решение, се стига до напрежения и скандали в кабинета", разказват лични лекари.

Медиците посочват и още един проблем в момента. Те няма как да разберат дали някой е първа или втора категория труд и затова е пенсиониран по-млад и дължи такса само 1 лев.

"Други българи имат навършена възраст за пенсия, но нямат нужния стаж или са работили съвсем малко", посочи и д-р Виктория Чобанова, секретар на сдружението.

Тя и колегите настояват да се намери механизъм, по който лесно да става ясно кои групи пенсионери имат право на по-евтината тарифа.

Личните лекари предлагат да е възможна проверка на социалния статус, така както се проверява здравноосигурителният статус и дали болният е с прекъснати пациентски права.

"НОИ е получил писмото на сдружението на общопрактикуващите лекари", потвърждават от института.

Предстои да стане ясно как ще се реши проблемът.

Водещи

Най-четени