Бежанците се кротнаха! Започнаха медицински прегледи 26.11 | 14:35

Този път мигрантите съдействат на лекарите

От iNews.bg

48 часа след нажежаване на страстите в бежанския лагер в Харманли положението там изглежда наистина е под контрол. Отново са започнали медицински прегледи, които се извършват от екипи на УМБАЛ "Сверти Георги" в Пловдив и от столичната "Александровска" болница. Към момента, за разлика от началото на седмицата, чужденците съдействат на лекарите да си вършат работата, съобщи директорът на хасковската здравна инспекция д-р Соня Димитрова. 

Припомняме, че именно покрай медицинските проверки беше подпалена искрата на недоволството. В мигрантския център беше наложена карантина заради опасност от разпространение на зарази, което разгневи обитателите на мястото. Така в четвъртък се стигна до саморазправа с органите на реда, палежи и рушене на имуществото.

1812831

24 полицаи бяха ранени при безредиците, а 400 човека от мигрантите в лагера бяха задържани. Харманлийската прокуратура привлече като обвиняеми 18 от чужденците за хулиганство и неподчинение на орган на властта, извършено с цинизъм и дързост.

И докато обстановката се успокоява, започна също и възстановяването на щетите след бунта. В момента усилено се доизгражда липсващата част от оградата на лагера, която ще бъде висока 2 метра.

Водещи

Най-четени