Без стрес: Ваксинират деца с помощта на виртуалната реалност 14.10 | 13:44

На малчуганите се прожектира анимационнен филм, в който главният герой са самите те

От Ани Романова

Процесът на ваксинирането в медицински кабинет е истински шок за всяко дете. Всеки родител си спомня как мъчително е убеждавал отрочето си да влезе в кабинета на доктора и как ваксината ще е безболезна – без почти никакъв резултат, като обикновено се стига до плач и излишни нерви, пише flagman.bg.

Днес, в 21 век, ситуацията е напът да се промени. С изобретяването на виртуалната реалност (VR) този процес съвсем скоро може да се превърне в безболезнен и дори стимулиращ за децата.

Малчуганите, на които предстои имунизация, слагат очила за виртуална реалност, на които  се прожектира приказен свят, в който те са главен герой. Задачата е следната – те са единствените, които могат да спрат чудовище да навлезе в града.

Това става чрез памуче, което принца на приказното селище поставя на виртуалната ръка на детето, като след това го натиска нежно. През цялото време лекарят в реалния живот наблюдава какво вижда детето във вируталния и следва процеса от там. Така малчуганите се чувстват като герои и дори не усещат болката. А стрес няма.

Водещи

Най-четени