Близо 50% от хората с ХИВ не знаят за статуса си 25.11 | 10:24

Повечето болните са диагностицирани твърде късно, за да се овладее вирусът

От Цанка Донкова

Близо 50% от хората с ХИВ в Европа не знаят за статуса си. Повечето болни са диагностицирани твърде късно, а с това се намаляват шансовете им за успешно лечение и овладяване на вируса.

Около 1 милион европейци не знаят, че са ХИВ позитивни, от общо 2,3 милиона болни. Това алармираха организаторите на кампанията "& Аз знам… своя ХИВ статус" в началото на Европейската седмица за изследване за ХИВ.

Честотата на новите случаи на ХИВ в рамките на Европейския съюз е средно 5,7 на 100 000 човека, сочат данни на Европейския център за контрол на заболяванията. За страната ни тази честота е наполовина – на 100 хиляди – 2,7 болни. Това обаче не трябва да успокоява, тъй като става дума само за диагностицираните пациенти, а не и за тези, които не знаят статуса си. Според специалисти реалният брой е много по-висок.

През 2013 г. по данни на Министерството на здравеопазването са открити 123 нови случая, от които 97 мъже и 26 жени. Общият брой на регистрираните с ХИВ у нас е 1753.

По време на кампанията "& Аз знам… своя ХИВ статус" ще се проведат анкети и образователни инициативи сред ученици и хора в активна възраст, както и безплатни консултации онлайн в популярните сайтове за запознанства и по телефон на линията на пациентската организация (0700 10 515).

Напълно безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ ще се извършват до края на седмицата от 9 до 17 ч. в Центъра за сексуално здраве на сдружение "Здраве без граници" на ул. "Цар Самуил" №111 в София.

Подобни инициативи се извършват през цялата година в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в регионалните здравни инспекции в страната.

Водещи

Най-четени